Thursday, August 30, 2012

Kegilaan

Hari ini aku mencari satu kegilaan. 

Kegilaan? Ya. Gila. 

Gila itu bermaksud perkara yang luar dari normal (ini definisi aku sahaja)

Sebab?

Sebabnya aku mahu mengembalikan passion yang kian luntur dan hilang. 

Mesti rasa pelik sebab apa dengan mencari kegilaan kemudian dapat mengembalikan passion kan? Aku rasa aku sorang sahaja yang faham rasanya. Hahaha.

Ok, ok. Kalau nak faham, mohon maaf banyak-banyak sebab tidak berkesempatan nak explain di sini. Boleh rujuk Paper The Star di ruangan Starclassifieds bertarikh 28 Ogos. 

Sekarang aku memerlukan passion yang begitu jitu dan luarbiasa. Ini kerana aku sedang dalam mood menyiapkan satu proposal baru yang sangat penting. Neuron perlu disambung dengan banyaknya (eh betul ke fakta ni. Hentam saja)

Hari keserabutan yang mengembangkan minda. Pasti. 

Ada satu perkara yang dipesan mentorku. (ayatnya tidak tepat, cuma maksud sama)

"Yang paling penting bukan duit. Tapi skil. Bila kita ada semua skil yang penting, kita boleh melakukan apa sahaja. Malah, kita boleh mengajar orang yang lebih pandai dari kita. Jangan kejar duit, duit akan datang."


Hmm.. ayat tersebut boleh memberi gambaran bahawa duit sangat penting. Dan kita memerlukan duit dan walau bagaimanapun kita mesti mendapatkan duit. Cuma, ianya jangan dikejar.

Namun, duit itu bukan kepuasan hidup yang sebenar.

Jadi apa?

..


Mentor ku berpesan agar jadi jutawan yang dermawan. Agar dunia melihat muslim itu hebat, muslim itu mengubah dunia dan manusia sebenarnya hidup selama-lamanya walaupun mereka akan mati.

nEmo
9.16am
30 Ogos 2012 (3rd day Brunei)


No comments: