Monday, November 17, 2008

APRWC 2008

Apa benda nih?

Ha, APRWC 2008 ialah singkatan bagi, Asia Pacific Regional Water Conference 2008, yang akan berlangsung esok 18-19 November bertempat di Sheraton Subang Hotel, Subang Jaya, Selangor. Ia di anjurkan dengan kerjasama Kementerian Air, Tenaga & Komunikasi (KTAK), Suruhan Jaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN), Malaysian Water Association (WMA), FOMCA dan SELANGOR and Wilayah Water Watch (S3W).

Sebagai orang environment, huhu, saya memang teringin sangat untuk menyertainya. Tapi, setelah ditambah, ditolak dan dibahagi saya mendapati yuran penyertaannya adalah kira2 dalam RM500 jika saya mendaftar atas tiket student. Hmm, memang tak dapat pegila..

Mesti ada dikalangan pembaca yang tertanya2 apa pentingnya benda ni. Ye la, water conference, tentang air la..Banyak je tengok air disekeliling. Sekejap2 hujan. Terlebih hujan, banjir.. Air melimpah ruah. Banyak gile. Ha, masa tu, baru la datang masalah. Saya pernah merasai kesengsaraan banjir di rumah.

“Tidak dapat dirasa kecuali yang mengalaminya,” Sayyid Qutb (di kopi pes dari saifulislam.com) haha, siapa yang pernah rasa macam mana keadaan banjir sampai kena berpindah randah akan tahulah macam mana. Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikulnya.

Saya tidak berniat untuk bercakap panjang mengenai Water Conference tersebut secara spesifik. Sebab saya dah cuba "google"kan tak jumpa sangat info mengenainya. Kalau ada peluang, nanti nak cuba "google"kan kat lecture pulak.haha. Tapi, secara umumnya saya cuma dapat mengetahui sedikit sebanyak bahawa ia bertujuan untuk membincangkan mengenai pengurusan air bersih terutamanya iaitu bagi kegunaan domestik serta industri dan juga mengenai sisa air kumbahan, yang mana ia merangkumi perbincangan mengenai teknologi2 terkini yang digunapakai dalam sistem pengurusan air semasa.

Krisis air yang dialami dunia agak kronik sebenarnya. Kalau barah, dah boleh di kira sebagai tahap 3. Tapi, berapa ramai yang sedar dan mengetahui tentangnya?? Statistik terkini, kira-kira 30, 000 kanak-kanak di dunia mati dalam tempoh setahun sebelum mencapai umur 5 tahun akibat daripada kekurangan sumber air bersih. Juga dilaporkan bahawa dalam 3 JUTA manusia mati dalam setahun akibat daripada penyakit bawaan air. ha, kenapa penyakit bawaan air? sebab air tak bersih la jawabnya.

Sumber air minuman (air bersih) di Malaysia kebiasaannya diperolehi daripada sumber air permukaan(Eg: sungai, tasik etc) kecuali di kawasan pantai timur yang menggunakan air bawah tanah. Air permukaan yang di ambil tu akan diproses dulu sebelum sampai kepada pengguna. Ia akan melibatkan beberapa proses (I'Allah akan diceritakan di dalam post yang lain) yang mana apabila sampai kepada pengguna ia terus boleh di gunakan. Penggunaan Klorin contohnya adalah untuk membunuh mikroorganisma yang terdapat di dalam air. Ada beberapa pilihan lain sebenarnya untuk membunuh binatang kecik yang terdapat di dalam air ni iaitu dengan menggunakan ozon dan sinar UV. Ia sangat efficient dan MAHAL. huhu. So, nak murah siket, kita guna klorin je la, dan air yang sampai kat kita ni pun ada klorin. Tapi, jangan bimbang sebab kuantitinya masih selamat untuk dimasukkan ke dalam badan. haha.

Teringat kata2 seorang pensyarah saya satu ketika dulu. Dia kata, kita pernah ketawakan singapura recycle air kumbahan mereka untuk dibuat air minuman, tapi kualiti air minuman yang diorang hasilkan adalah jauh lebih baik daripada kualiti air minuman kita. Hah? siapa yang kena gelakkan siapa sekarang? Memang singpura tiada sumber air mentah, sebab diorang hidup atas pulau kecil, tapi, Selangor yang bukan pulau ini juga akan menghadapi masalah yang sama. Ya, Selangor dijangka akan mengalami krisis air seperti yang di ramalkan pakar paling awal, pada tahun hadapan, jika tidak menerima bekalan air mentah daripada Pahang.

Ha? kenapa pulak? bukan ke Selangor banyak sungai?
Satu persoalan lain pulak timbul..

hehe, fikir dulu ye. Nanti saya sambung semula, I'Allah.

"Love the Nature, Save the Future"

11.47am
17 november 2008
ikan-nemo.blogspot.com

No comments: