Tuesday, October 21, 2008

apa nak jadi...?

Harini rasa macam takde mood nak lunch. Tapi lapar. Jom la makan kat kafe fakulti je, ajak temanku, semasa lepak2 di Dataran Sains.

"Pening kepala la.." rungutnya. Dia meluahkan keserabutannya kepadaku.

"Saya pula, tengah hilang fokus di saat timbunan kerja yang banyak" tambahku. "huh..saya pun pening la.."

"Ish, kenapa ramai pulak 'budak2' kat sini. Diorang singgah sini ke?" tanyaku ketika tengah nak pilih2 nak makan apa semasa di kafe.

"Ada lawatan sambil belajar kot.. Ha, nak makan apa ni?
"Jom, nasik lemak je la" temanku menambah

Orang lain breakfast nasik lemak, kami pulak lunch dengan nasik lemak harini. Takde mood nak makan nasik biasa.

Hm, sekali pandang macam budak sekolah agama, dua kali pandang macam budak sekolah harian biasa. Bisikku.

"Sekolah mane ek tadi?" Tanyaku

"Sekolah agama ******". Sekolah kat Kelantan". Jawab sahabatku.
Dia sempat melihat nama sekolah semasa bas sekolah tersebut melalui jalan di hadapan fakulti sains tadi. Sengaja ku tanya nak mendapatkan kepastian.

Kami berdua asyik memerhatikan mereka sambil makan. Dalam 20~25 orang semuanya. Jumlah lelaki dan perempuan hampir sama banyaknya. Dari mereka beratur mengambil makanan sehingga mereka duduk. Kelihatan kumpulan lelaki dan perempuan dengan kelompok masing2, cuma ada satu group ni yang duduk sekali, lelaki dan perempuan.

"Tengok tu.." kataku.
"Aah.." balas temanku yang sememangnya sedang melihat mereka ketika itu.

"Diorang tak segan ke?" tanyaku
"Budak zaman sekarang.."balas temanku

"Siap ada henset lagi"
"kalah henset saya tu.." aku berdialog sendirian. temanku hanya tersenyum.

Tiba2 seorang teman melintas, dengan kawan2nya, geng2 ecology.

"Saya kagum dengan dia"
"Dulu free hair, sekarang dah berpakaian perfect muslimah!" kataku

"Akhlak dia dah memang "baik" dari dulu.."
"Dalaman dah baik, luaran akan senang ikut.." jelas sahabatku.

Aku memang mengenali budak itu dari 1st year, kalau tak silap. Tapi tak la rapat.. Tup2, tahun 3 dia pakai tudung. Terkejut jugak mula2 tu. Transformation dia 180 darjah sebenarnya. Tudung dan pakaiannya cukup sempurna, bukan sekerat2. Maha Kuasa Allah, yang berkuasa membalikkan hati hamba2Nya. Syukur.

"Yang takut tu, luar macam baik..tapi dalam lain" temanku menambah.
"Teringat haritu masa jumpe sorang budak ni dengan kak wafa.. tudung on-off, rambut blonde. Tapi, dia kata, saya nak jadi macam akak" ceritanya

Aku terfikir, berfikir dan memikir. Semuanya berkisar dan berpusing2 tentang persoalan AKHLAK. Tiba2 terasa pening, berpusing2. Aku tengok nasik lemakku yang tak habis2 dari tadi. Asyik minum air je, mana nasik nak habis.

Tiba2 teringat pulak kat KUIS semalam sewaktu mendaftarkan adik disana. ada sorang fasi ni pakai purdah, lengkap bersarung tangan dan berstokin hitam dan berjubah. Dalam hatiku, takutnya aku dengan budak ni.huhu.

Dia membantu adikku mengangkat barang2 naik ke bilik. Sampai di atas, dia berkata kepada adikku, "adik, nanti pukul 3 kita kena berkumpul di masjid. Bawa telekung sekali, sebab nak stay di sana sampai tengah malam. Em, baju adik dah ok. Cuma tudung tu, elok dilabuhkan sikit"

Aku terdiam sekejap. Entah. Adikku pakai tudung bidang 60, dia suruh labuh lagi? kalau orang pakai tudung bidang 45, bagaimana la agaknya..?

Em. kat sini stokin wajib pakai ke? aku cuba bertanya.
"Ya, mesti pakai" jawabnya

"Handsock..?"Aku tanya lagi
"Yang tu kita sangat2 galakkan, tapi kami tak paksa.." jelasnya.

Segalanya bercampur2. Da'wah, akhlak, bagaimana nak ajak orang kepada islam, siapa nak ajak, kenapa nak ajak, bila nak ajak..macam2 la. Cerita2 itu, ada kaitannya yang menyebabkan saya pening.

Assignment
tak siap2 lagi ni, ha, ni pun pening

3.55 pm
21 Oktober 2008
ikan-nemo.blogspot.com

1 comment:

roomatemu said...

sedapkan nasi lemak tadi?hehe..
kte pun pening..aduss